Wie natuur en milieu een warm hart toedraagt, denkt hierover na tijdens het leven. Als je bewust en duurzaam leeft, past ‘een groene uitvaart’ bij jou. En iedereen zal jou herkennen in dit persoonlijke afscheid. Herkenning tijdens het afscheid geeft troost aan nabestaanden. Steeds vaker krijg ik de vraag over de mogelijkheden voor een duurzaam afscheid, daarom een aantal praktische tips voor een groene uitvaart.
Als het om milieuaspecten van de uitvaart gaat, blijkt de grootste aanslag op het milieu de rouwstoet. Dit is onderzocht door de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. In plaats van traditioneel staatsievervoer is er veel mogelijk, ook op duurzaam gebied. Zo zijn er elektrische rouwauto’s, uitvaartbussen (altijd beter dan een rouwstoet), paardenkoetsen, rouwfietsen met aanhanger, rouwbakfietsen en loopkoetsen. Als je kiest voor een fietsende of wandelende rouwstoet naar de uitvaartlocatie is dat de meest optimale keuze.
Op de tweede plaats komt de methode van lijkbezorging. Bij begraven komen schadelijke stoffen in de bodem en het grondwater. Bij crematie komen schadelijke stoffen terecht in de as en in de lucht. Bij begraven speelt ruimtebeslag een belangrijke rol. Bij cremeren is het energieverbruik de belangrijkste milieufactor. Qua milieubelasting ontlopen deze twee vormen elkaar nauwelijks.
Er zijn crematoria, zoals Cremaere in Almere en Den en Rust in Bilthoven, die zijn voorzien van een 100% elektrische oven. Op deze wijze wordt direct en indirect een bijdrage geleverd aan de reductie van de geproduceerde CO2-uitstoot.
Resomeren, een methode die nu nog onderzocht wordt op toepasbaarheid, is kort gezegd een chemisch proces waarbij het lichaam van een overledene in een vloeistof (kaliumhydroxide) wordt opgelost. Deze methode heeft een schonere kwalificatie. Lees hier meer over resomeren.
Als je voor je laatste rustplaats kiest voor een natuurgraf krijg je niet alleen eeuwige rust op een mooie plek in de natuur, maar draag je ook jouw steentje bij aan behoud van de natuur voor toekomstige generaties. De opbrengsten van natuurbegraven komen ten goede aan natuur- en bosbeheer, voor nu en later. Zo wordt o.a. de toekomst van het bos veiliggesteld. Geïnteresseerd in meer informatie over natuurbegraven? Lees mijn blog dat ik hierover heb geschreven.
In regio Utrecht en Het Gooi zijn er bijvoorbeeld natuurbegraafplaatsen in Bilthoven, Naarden en Hilversum. Vaak heeft een natuurbegraafplaats naast een aula binnen ook een bijzondere buitenaula, zodat ook de afscheidsceremonie buiten midden in de natuur kan plaatsvinden, terwijl je de wind en de warmte van de zon kunt voelen en de vogels hoort fluiten.
De keuze van de kist is in principe slechts een fractie van milieubelasting binnen de uitvaart. Je kunt in plaats van een gefineerde spaanplaatkist bijvoorbeeld kiezen voor een biologisch afbreekbare uitvaartmand van wilgenteen of bamboe; een opbaarplank van natuurlijk materiaal in combinatie met een katoenen of linnen lijkwade; of voor een ongelakte hardhouten kist van bijvoorbeeld massief populieren-, grenen-, of vurenhout. Hier past dan natuurlijk katoenen binnenbekleding bij. En vergeet ook de kleding van de overledene niet!
NIEUW: Om bij een begrafenis het lichaam op de meest natuurlijke manier terug te geven aan de aarde, kan gekozen worden voor de ‘living cocoon’. Dit is een ‘levende kist’ die gemaakt wordt van het wortelnetwerk van paddenstoelen. Hierdoor kan nieuw leven floreren.
Elektrisch koelen vraagt weinig energie, maar een bedkoeling bij een thuisopbaring kost circa drie keer meer energie dan bijvoorbeeld koelapparatuur in een mortuarium.
In plaats van het lichaam van een overledene koelen kan ook gekozen worden voor thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balseming door middel van een vloeistof (formaline) die in de bloedbaan wordt ingebracht. Deze conserverende vloeistof zou geen risico’s voor het milieu hebben. Bijkomend voordeel van thanatopraxie is dat het lichaam langer in een goede conditie blijft, ongeacht welk klimaat.
Verder kun je bijvoorbeeld kiezen voor:
Alle beetjes helpen!
Als uitvaartondernemer draag ik graag mijn steentje bij aan natuur en milieu door goede informatie te geven over de mogelijkheden van een groene uitvaart. Daarnaast zijn al mijn huisstijl producten gemaakt van recycled papier.
Voor meer informatie over een duurzaam afscheid of het vastleggen van groene uitvaartwensen, neem gerust contact met mij op.