In Memoriam Uitvaarten

Uitvaartkosten - Wat kost een crematie?

‘Hoe had u de uitvaart geregeld willen hebben?’ vraagt de begrafenisondernemer aan de schipper, wiens vrouw overleden is. ‘Een crematie, een begrafenis of misschien een zeemansgraf?’ Na enig aarzelen antwoordt de schipper: ‘Doe voor de zekerheid alledrie maar!’ Gelukkig worden er ook grappen gemaakt over een uitvaart. Want als er twee dingen zijn in het leven die we zeker weten is dat we worden geboren en dat we dood gaan.

En doodgaan is best een dure grap. ‘Wat kost een crematie?’ Het is een vraag die mij vaak wordt gesteld. De totale kosten van een uitvaart beperken zich natuurlijk niet tot de kosten van het crematorium. Afhankelijk van de totale uitvaartwensen moet je voor een hele uitvaart al gauw denken aan een bedrag van tussen de € 6.000 en € 8.000. Zodra ik weet wat alle wensen zijn, kan ik de vraag concreet beantwoorden.

Wat kost een crematie

Tegenwoordig kiest twee derde van de mensen voor een crematie en een derde voor een begrafenis. De kosten voor gebruik van een crematorium zijn door het hele land nagenoeg gelijk. Daar waar bij een begrafenis sprake kan zijn van duizenden euro’s verschil – veroorzaakt door de grondprijs én de vastgestelde verplichte kosten voor onderhoud van de begraafplaats – blijft het verschil van kosten voor een traditioneel crematorium beperkt tot een paar honderd euro.

Kosten Crematorium

De kosten voor een crematorium in Nederland zijn gemiddeld € 1.400. Dit tarief heeft betrekking op de uitvaart van een volwassene en omvat:

 • 1 uur gebruik aula
 • 1 uur gebruik koffiekamer
 • de crematie
 • bewaring van de as in het crematorium gedurende 6 maanden
 • verstrooiing van de as zonder aanwezigheid van nabestaanden
 • afhalen van de as door de rechthebbende in een neutrale asbox

Voor een kind (tot 18 jaar) wordt veelal de helft van deze kosten berekend. 

Verlenging van de tijd in de aula en/of koffiekamer is mogelijk voor een toeslag van gemiddeld € 115 per 15 minuten. Sommige crematoria rekenen een toeslag van een paar honderd euro voor gebruik van het crematorium in de avond of in het weekend.

Afscheid nemen op geliefde locatie

Steeds vaker wordt gekozen voor een afscheidsceremonie en/of condoleance op een geliefde locatie, dat wil zeggen een niet-uitvaartlocatie zoals bijvoorbeeld een horecalocatie of een theater.  Zonder gebruik van de aula en koffiekamer – en zonder aanwezigheid van familie – zijn de kosten voor een crematorium gemiddeld € 650. Met aanwezigheid van familie – ter begeleiding van de overledene naar de crematieruimte – komt hier ca. € 200 bij.

Door de toename van deze behoefte ontstaan er ‘nieuwe crematoria’. Dit zijn kleinschalige crematoria zonder aula’s en koffiekamers. Wel is er een familiekamer voor maximaal 20 personen. De eerste ‘nieuwe crematoria’ zijn Cremaere in Almere-Buiten (Flevoland) en Finevita in Heteren (Gelderland). Hier betaal je voor een crematie zonder aanwezigheid van nabestaanden en zonder gebruik van aula en koffiekamer circa € 450.  Voor begeleiding  van de overledene met familie naar de crematieruimte zijn de meerkosten gemiddeld € 250. Deze – overigens stijlvol ingerichte – ‘nieuwe crematoria’, die uit kostenaspect en praktische overwegingen gelegen zijn op industrieterreinen en/of langs snelwegen, zijn dus goedkoper.

De genoemde prijzen hebben betrekking op 2020.

Maar wat zijn dan de kosten van een totale crematie?

Hieronder een opsomming van de bijkomende kosten.

 • Wordt er gekozen voor een thuisopbaring of voor een opbaring in een uitvaartcentrum? De kosten hiervan kunnen variëren van € 500 tot € 1.000
 • Voor welke kist wordt er gekozen?
  Kisten zijn er van € 300 tot € 5.000 (Bekijk hier een aantal voorbeelden van kisten)
 • Hoeveel rouwkaarten worden er verstuurd? 50 of 150 stuks?
  De prijs kan dan variëren van € 125 tot € 375
 • Wordt er gekozen voor een overlijdensadvertentie?
  Voor plaatsing in een lokaal of regionaal medium zijn de gemiddelde kosten € 200 tot € 500, maar een rouwadvertentie in een landelijk medium kan zomaar oplopen tot € 2.000
 • Is er live muziek tijdens de afscheidsceremonie?
  Deze kosten liggen ca. tussen € 450 en € 2.000
 • Is er koffie/thee met cake óf een uitgebreide catering met wijn, bier, bittergarnituur, tapas, broodjes, wraps etc.
  Deze kosten kunnen variëren van € 5 tot € 15 per persoon
 • Is er een rouwauto en zijn er volgauto’s of is er een koets met paarden of uitvaart bus?
  De kosten voor staatsievervoer kunnen variëren van € 250 tot € 1.500
 • Welke en hoeveel rouwstukken zijn er gewenst door de naaste familie?
  De prijzen per rouwstuk variëren van ca. € 50 tot € 500
 • Meerkosten voor een andere vorm van verstrooiing van de as kunnen zijn:
  €    75 -> op het terrein van het crematorium – met familie
  €    75 -> op zee vanaf een boot – zonder familie
  € 145 -> per vliegtuig – zonder familie
  € 350 -> op het IJsselmeer of de Gouwzee vanaf een boot – met familie – arrangement van 2 uur inclusief koffie/thee met lekkers en een certificaat met coördinaten van de positie van de as verstrooiing; hierover vertel ik meer in een volgend blog.
 • Wat is de fee van de uitvaartondernemer voor het regelen, voorbereiden en uitvoeren van de uitvaart?
  Deze kosten kunnen variëren van € 1.500 tot € 3.000; vaak mede afhankelijk van het aantal uren dat nodig is voor het regelwerk, de totale organisatie en de uitvoering van desbetreffende uitvaart

Hoe krijg je een concreet inzicht in de totale crematiekosten?

Bespreek het afscheid van jezelf of van een naaste met een uitvaartbegeleider naar keuze. De uitvaartbegeleider kan een kostenbegroting van de uitvaart maken. Alleen dan weet je wat de gewenste uitvaart daadwerkelijk kost. Je houdt op deze manier de regie over je eigen uitvaart. Bovendien ontlast je zo je nabestaanden.

Wil je hulp bij het maken van keuzes en het vastleggen van je eigen uitvaartwensen of die van een naaste? Bel mij gerust voor een afspraak. Ik informeer je en help je hiermee geheel vrijblijvend, waar en wanneer het jou het beste schikt. Bewaar de uitvaartwensen vervolgens bijvoorbeeld bij de uitvaartverzekeringspolis(sen). In elk geval op een plek waarvan de naasten op de hoogte zijn. Mijn telefoonnummer is 06 – 233 09 339.

Wil je weten wat een uitvaart kost bij de keuze voor begraven, lees dan mijn blog: Wat kost een begrafenis nu echt?

© Monique Houtzager