In Memoriam Uitvaarten

Natura verzekering versus kapitaalverzekering. Is jouw uitvaart wel goed verzekerd?

Is jouw uitvaart wel goed verzekerd?

Van lijkenpikker naar Gooisch moppie

‘Jullie maken misbruik van de emoties van mensen en verdienen zo over hun rug jullie geld.’  Dat soort reacties krijg ik af en toe sinds ik – vanaf 2010 – in de uitvaartbranche werkzaam ben. ‘Zwarte kraaien zijn jullie’, krijg ik ook zomaar te horen van een nabestaande terwijl ik net begin met het inventariseren van de wensen voor de uitvaart van zijn vader. ‘Lekkere binnenkomer’ denk ik bij mezelf. Ik vraag waarom meneer dit zegt. Hij zegt ‘lees je geen kranten?’.  Aaah… nu valt bij mij het kwartje. De zoon van de zojuist overleden meneer is boos naar aanleiding van de negatieve berichten in de media over uitvaartverzekeringen.

Om deze sfeer niet de overhand te laten krijgen tijdens het gesprek, informeer ik de nabestaanden over uitvaartverzekeringen in het algemeen en leg ik het verschil uit tussen een naturapolis en een kapitaalverzekering.

Welke soorten uitvaartverzekering zijn er?

Een naturaverzekering

… keert, ná overlijden, uit in producten en diensten. Het betreft een verzekering van een door de uitvaartverzekeraar vastgesteld uitvaartpakket. Van een standaard kist, een standaard zwarte rouwauto, één volgauto en een standaard aantal rouwkaarten tot en met een standaard aantal kopjes koffie en plakjes cake. Heel concreet: wil je de vastgestelde aantallen verhogen of wil je in plaats van koffie en cake liever bier, wijn en bitterballen, dan volgt hiervoor een separate reken

De vastgestelde producten, diensten en aantallen zijn namelijk niet inwisselbaar of te verhogen. Hetzelfde kan ook gelden voor de afscheidslocatie.

Een kapitaalverzekering

… keert, ná overlijden, uit in geld, dat wil zeggen dat het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd. Dit bedrag is geheel vrij besteedbaar voor de uitvaart. Met andere woorden hiermee kunnen uitvaartkosten worden betaald van producten, diensten en locaties die je helemaal zelf kiest. Het is een misverstand dat je door deze verzekering vastzit aan desbetreffende verzekeraar. Dat is zeker niet het geval. Als gekozen wordt voor een onafhankelijke uitvaartondernemer zoals In Memoriam Uitvaarten, wordt het verzekerde bedrag ook gewoon vrijgegeven ten behoeve van de uitvaartkosten.

Welke verzekering is het beste?

Iedereen kan zelf bepalen welke verzekering het beste past. Neigen de uitvaartwensen naar een verzekerd uitvaartpakket van een bepaalde verzekeraar, dan is een naturaverzekering zeker een goede optie. Alle kosten zijn dan immers gedekt.

Wijken de uitvaartwensen erg af van een vastgesteld, ofwel standaard uitvaartpakket, dan is een kapitaalverzekering aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan een de wens van een uitvaartbus in plaats van een rouwauto met volgauto’s, een afscheidsceremonie en/of condoleance op een geliefde horecalocatie in plaats van op een uitvaartlocatie, een borrelarrangement in plaats van koffie met cake etc.

Iedereen is vrij om z’n eigen uitvaartverzekering te kiezen

Vervolgens doe ik waarvoor ik gekomen ben. Ik stel vragen over de gewenste uitvaart van echtgenoot en vader.  De overledene ligt achter mij in bed. Echtgenote, zoon en dochter zijn erg emotioneel. Echtgenote denkt zelfs heel even dat haar man nog leeft. Door het openstaande raam doet een windvlaag namelijk het haar van meneer even bewegen.

En dan ervaar ik nog een keer hoe direct deze familie is. De kinderen hebben hun vader na zijn overlijden zelf gewassen en aangekleed. ‘Want anders moeten we daar ook nog voor betalen’, zegt de dochter. Ik zeg dat ik dat heel mooi vind en dat meen ik ook. Niemand kan een overledene liefdevoller verzorgen dan de eigen naasten. Ik besluit op dat moment de kosten voor de uiteindelijke eindverzorging, vroeger heette dat afleggen, te halveren. Dat wordt door de familie gewaardeerd. 

Onderweg in de auto terug naar kantoor voelt het bij mij toch nog niet helemaal goed. Ik besluit de kosten voor de laatste zorg van deze overledene voor mijn eigen rekening te nemen en meld dit direct per telefoon aan de familie. De zoon reageert met: ‘Je bent zojuist getransformeerd van een lijkenpikker in een Gooisch moppie’ .

Drie maanden na een uitvaart neem ik als uitvaartbegeleider altijd persoonlijk contact op met de nabestaanden. Bij voorkeur ga ik bij hen langs. We praten dan na over de uitvaart en ik peil of er behoeften zijn. Praktisch of emotioneel. Soms moet er een huis ontruimd worden, moet er thuiszorg worden aangevraagd of heeft iemand ondersteuning nodig in de administratieve afhandeling van zaken. Denk ook aan de behoefte van een luisterend oor. Ik word naar aanleiding van deze uitvaart al bij de deur hartelijk ontvangen door de weduwe met de woorden ‘Wat heerlijk om jou weer te zien Monique.  We drinken koffie met een gevulde koek én ik ontvang een grote bos bloemen en een dikke afscheidsknuffel.

Uitvaartkosten zijn net zo persoonlijk als uitvaartwensen

De meeste uitvaartpolissen zijn vaak al jaren geleden (lees: langer dan 50 jaar geleden) afgesloten met het beeld en de kosten van toen. Het is daarom verstandig nog eens goed naar de polis te kijken.

Wil je inzicht in je bestaande verzekeringspolis? Of wil je inzicht in de kosten van de door jou gewenste uitvaart?

Ik kijk dan met je mee. Desgewenst kan ik je tevens een indicatie geven van de uitvaartkosten.

© Monique Houtzager