Kun je de inhoud van een rouwadvertentie zelf bepalen? Of moet je je houden aan gestelde richtlijnen en protocollen? Wat is done en wat is not done ten aanzien van de tekst in een rouwadvertentie?
We kennen ze allemaal de rouwadvertenties die beginnen met ‘Na een liefdevol en zorgzaam leven en in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen is overleden onze lieve…’. Om het persoonlijker te maken wordt daarboven vaak een bijbeltekst of gedicht geplaatst dat past bij het leven van de overleden persoon of dat de overledene mooi vond. En zo ontstaat de inleidende tekst in een rouwadvertentie waarmee het overlijden van een dierbare en het afscheid wordt aangekondigd.
De tekst in een rouwadvertentie is vaak gelijk aan de tekst in de rouwkaart.
Wil je misschien (nog) iets vertellen of delen, bepaalde mensen bedanken of je medemens kennis, een boodschap of een levensles meegeven? Het is je laatste moment van fame dat je kunt gebruiken te zeggen of te doen wat je graag nog wilt. En net zoals een persoonlijke invulling van jouw afscheid, in principe kan en mag alles! Mijn kanttekening: als het in ieder geval binnen de fatsoensnormen blijft.
De kosten voor een rouwadvertentie kunnen variëren van € 200 tot € 2.000. Dit is afhankelijk van:
Op internet vind je stapsgewijs de richtlijnen voor het opstellen van een rouwadvertentie. Hierbij wordt de volgende reguliere opbouw gehandhaafd: