Corona en de gevolgen voor uitvaarten

Gevolgen van het coronavirus voor uitvaarten

Wat te doen bij overlijden nu de corona maatregelen van toepassing zijn?

De afgelopen maanden zijn er maatregelen getroffen door de overheid om besmetting met Covid-19 te vertragen. Deze hebben ook gevolgen voor uitvaartceremonies en condoleances.  Wij zijn verplicht om aan deze regels gehoor te geven en wij hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet. Inclusief aanvullende alternatieven. In Memoriam Uitvaarten blijft vanzelfsprekend 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar bij overlijden. Onze service blijft ongewijzigd. Samen met u organiseert Monique Houtzager een persoonlijk en waardig afscheid van uw overleden dierbare. Zij denkt met u mee, neemt veel zorgen uit uw handen, informeert u van moment tot moment en verzorgt de uitvaart conform de richtlijnen van RIVM, BGNU branchevereniging, de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) en de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Dit blog wordt steeds aangepast met de laatste informatie.

Wat verandert er nu ten aanzien van de uitvaartzorg?

Tijdens het meldingsgesprek - de telefonische melding van overlijden - wordt u een aantal extra vragen gesteld met betrekking tot uw gezondheid en de gezondheid van uw naasten (huisgenoten).

Door middel van het in acht nemen van de hygiënemaatregelen en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen kan de eindverzorging van een overledene door overledenen verzorgers en het overbrengen door overledenen vervoerders naar een uitvaartcentrum gewoon plaatsvinden.  Gevraagd wordt minimaal 1,5 meter afstand te houden van de uitvaartmedewerkers.

Bij mogelijk besmettingsgevaar wordt de uitvaart telefonisch met u besproken of door middel van een videogesprek of skype. 

Afscheid op locatie binnen tot max 100 personen - op locatie buiten max 250 personen

Volgens de op dit moment geldende richtlijnen van het RIVM mag het gezelschap - op een locatie binnen - niet groter zijn dan 100 personen (exclusief personeelsleden);  de onderlinge afstand van 1,5 meter op een locatie binnen is leidend ten aanzien van het aantal toegestane personen.  Bovendien moet iedereen een zitplaats hebben. Onder een locatie 'binnen' wordt verstaan een aula in een crematorium, maar ook bijvoorbeeld een favoriete horecalocatie.

Op een buitenlocatie - bijvoorbeeld op een terras, in een theetuin of in een weiland bij een boerderij - zijn maximaal 250 personen toegestaan. Ook hier geldt dat de onderlinge afstand van 1,5 meter bepalend is voor het aantal personen en dat iedereen moet zitten.

De 1,5 meter afstand geldt niet voor huisgenoten of tweetallen.

Condoleances

Condoleances kunnen plaatsvinden, echter worden er geen handen geschud. Alternatieven voor steunbetuiging zijn een hand op het hart gebaar met een lichte buiging of een namasté gebaar.

Er wordt sinds 1 juli weer catering aangeboden op locatie.  

In plaats van een condoleance op een locatie binnen vindt in deze tijd soms een erehaag plaats in de eigen straat als de rouwstoet vanuit het huis van de overledene vertrekt of op de route naar de afscheidslocatie. De erehaag is toegestaan mits  ook hier de onderlinge afstand 1,5 meter afstand in acht wordt genomen. Ook kunnen wij een 'drive-thru' organiseren. De uitvaartkist met uw overleden dierbare wordt dan opgesteld op een mooie plek bij de afscheidslocatie en genodigden lopen of rijden vervolgens in hun auto langs uw dierbare voor een laatste (bloemen)groet.  In Amerika is dit sinds 2014 al een gebruik.

Voor naasten en betrokkenen die door het opgelegde maximale aantal personen niet aanwezig kunnen zijn bij de afscheidsceremonie van een dierbare, kan er een fotopresentatie of video-opname worden gemaakt door een uitvaartfoto- of videograaf. Ook kan op iedere locatie (zelfs in een huiskamersetting) gekozen worden voor een 'livestream'. Hierdoor is het voor naasten mogelijk is - door middel van een link en een wachtwoord - de ceremonie online live te volgen vanaf de eigen computer of laptop. Er kan bijvoorbeeld een moment worden ingebouwd waarop iedereen thuis een kaars brandt, zodat iedereen daadwerkelijk deelnemer is en er kunnen vooraf ingesproken videoboodschappen worden afgespeeld.

Er kan vanzelfsprekend gebruik worden gemaakt van het online 'In Memoriam condoleanceregister' om op die manier steun en troost te kunnen geven en ontvangen.

Op een later moment, na de crisis, kan aanvullend een passende bijeenkomst worden georganiseerd. Dit kan een herdenkingsbijeenkomst zijn met - indien sprake is van een crematie - een gezamenlijke asverstrooiing op het terrein van het crematorium of een eigen gekozen plek, gevolgd door een samenzijn om herinneringen met elkaar te delen zoals je anders een nazit of condoleance hebt. In landen als Groot-Brittannië, Zwitserland en in de Verenigde Staten is het sowieso al gebruikelijk om later een herdenking - of levensviering - te houden. Ook kan gedacht worden aan een ceremoniële asverstrooiing vanaf een schip, een bloemlegging of het planten van een boom. Wij denken graag met u mee wat voor uw geliefde passend is.

Als er naasten 2 weken in quarantaine zijn gesteld, kan de uitvaart - die normaliter conform de Wet op de Lijkbezorging in Nederland binnen 6 werkdagen moet plaatsvinden - worden uitgesteld tot na de quarantaine periode. Uitstel is in principe mogelijk bij specifieke omstandigheden, zoals deze, tot 2-3 weken na het overlijden. Hierdoor hebben nabestaanden de mogelijkheid om bij de uitvaart aanwezig te zijn. Wij kunnen een verzoek tot uitstel van de uitvaart indienen bij de gemeente van overlijden. Door middel van enerzijds een ‘verklaring van geen bezwaar’ van de GGD volgt er dan tevens een ‘verlof tot lijkbezorging buiten termijn’ van de burgemeester.”

Landelijk informatienummer

Vanuit de overheid is er een landelijk informatienummer geopend voor vragen over het coronavirus; T 0800-1351. En het RIVM heeft een site geopend voor vragen en antwoorden. Ook kunt u de website van de BGNU raadplegen voor nadere informatie.

Bel, mail of whatsapp ons gerust bij vragen

Telefoonnummer: 06 – 233 09 339

E-mailadres: info@inmemoriamuitvaarten.nl

' Pas goed op jezelf en op elkaar! '

Monique Houtzager

Als je dit een interessant artikel vindt, deel mijn blog dan gerust.