Corona en de gevolgen voor uitvaarten

Gevolgen van het coronavirus voor uitvaarten

Wat te doen bij overlijden nu de nieuwe maatregelen zijn afgekondigd?

De afgelopen weken zijn er vergaande maatregelen getroffen door de overheid om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze hebben grote gevolgen voor condoleancebezoeken en uitvaartdiensten.  Ik ben verplicht om aan deze regels gehoor te geven en ik heb ze hieronder voor u op een rijtje gezet. Inclusief aanvullende alternatieven. In Memoriam Uitvaarten blijft vanzelfsprekend 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar bij overlijden. Mijn service blijft ongewijzigd. Samen met u organiseer ik een persoonlijk en waardevol afscheid van uw overleden dierbare. Ik neem alle zorgen uit handen, informeer u van moment tot moment en verzorg de uitvaart conform de richtlijnen van RIVM, GGD, BGNU branchevereniging en de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). Dit blog wordt continue aangepast met de laatste informatie.

Wat verandert er nu ten aanzien van de uitvaartzorg?

Tijdens het meldingsgesprek - de telefonische melding van overlijden - zal ik u een aantal extra vragen stellen met betrekking tot uw gezondheid en de gezondheid van uw naasten (huisgenoten).

Door middel van het in acht nemen van de hygiënemaatregelen en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen kan de eindverzorging van een overledene door overledenen verzorgers en het overbrengen door overledenen vervoerders naar een uitvaartcentrum gewoon plaatsvinden.  Gevraagd wordt minimaal 1,5 meter afstand te houden van de uitvaartmedewerkers.

De overledene mag zowel thuis als in een uitvaartcentrum worden opgebaard. Bij een thuisopbaring is het raadzaam - als er sprake is van het coronavirus - een glasplaat op de uitvaartkist te laten plaatsen zodat er geen fysiek contact kan plaatsvinden met de overledene. Uit onderzoek bij coronavirussen in het algemeen blijkt dat de overleving van het virus na overlijden kort is, maar door o.a. koeling kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden op het lichaam aanwezig zijn.  Er wordt sowieso bij een thuisopbaring al vaak gekozen voor een glasplaat op de kist. Mensen vinden het mooi en het bevordert  een optimale koeling van het lichaam van de overledene.

Ik bespreek  met u de uitvaart eventueel telefonisch of door middel van een videogesprek. Gemaakte afspraken worden in dat geval per email vastgelegd en bevestigd.

Corona en de gevolgen voor uitvaarten

Afscheidsplechtigheden worden alleen bijgewoond door naasten

In ieder geval mag het gezelschap niet groter zijn dan 30 personen (dit is exclusief personeelsleden) volgens de op dit moment geldende richtlijnen van het RIVM.  Als alternatief voor een samenzijn met een klein gezelschap kan ik bijvoorbeeld een huiskamerconcert organiseren. Of er kunnen gezamenlijk herinneringen worden opgehaald tijdens een fotopresentatie en dierbare muziek. Met (klein)kinderen erbij kunnen er tijdens de muziek stickers op de kist van opa of oma worden geplakt.

Aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te nemen.

Deze beperkingsmaatregelen gelden ook voor rouwbezoek in een uitvaartcentrum.

Condoleances tijdens een uitvaart zijn niet meer toegestaan

Er worden geen handen geschud. En er is geen condoleance.  Er worden geen condoleanceregisters meer gebruikt in verband met besmettingsgevaar door middel van bijvoorbeeld een pen. Familiekamers zijn gesloten. En er mag ook geen catering meer worden aangeboden op locatie. Volgauto's worden niet meer ingezet.

Voor naasten en betrokkenen die door het opgelegde maximale aantal personen niet aanwezig kunnen zijn bij het afscheid van een dierbare, kan er een fotopresentatie of video gemaakt worden. Ook kan, en dat kan op iedere locatie (ook vanuit de huiskamer), gekozen worden voor een 'livestream'. Hierdoor is het voor naasten mogelijk is - door middel van een wachtwoord - de ceremonie online live te volgen. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van het In Memoriam online condoleanceregister om op die manier steun en troost te kunnen geven en ontvangen.

Ook kan ik de familie desgewenst helpen om op een later moment, na de crisis, een passende bijeenkomst te organiseren. Dit kan een herdenkingsbijeenkomst zijn met (indien sprake is van een crematie) een gezamenlijke asverstrooiing op het terrein van het crematorium of een eigen gekozen plek, gevolgd door een samenzijn om herinneringen met elkaar te delen zoals je anders een nazit of condoleance hebt. In landen als Groot-Brittannië, Zwitserland en in de Verenigde Staten is het sowieso al gebruikelijk om later een herdenking - of levensviering - te houden. Ook kan gedacht worden aan een ceremoniële asverstrooiing vanaf een schip, een bloemlegging of het planten van een boom.

Als er naasten 2 weken in quarantaine zijn gesteld, kan de uitvaart - die normaliter conform de Wet op de Lijkbezorging in Nederland binnen 6 werkdagen moet plaatsvinden - worden uitgesteld tot na de quarantaine periode. Uitstel is mogelijk bij specifieke omstandigheden, zoals deze, tot 2-3 weken na het overlijden. Hierdoor hebben nabestaanden de mogelijkheid om bij de uitvaart aanwezig te zijn. Als uitvaartbegeleider kan ik een verzoek tot uitstel van de uitvaart indienen bij de gemeente van overlijden. Door middel van enerzijds een ‘verklaring van geen bezwaar’ van de GGD volgt er dan tevens een ‘verlof tot lijkbezorging buiten termijn’ van de burgemeester.”

Landelijk informatienummer

Vanuit de overheid is er een landelijk informatienummer geopend voor vragen over het coronavirus; T 0800-1351. En het RIVM heeft een site geopend voor vragen en antwoorden.

Bel, mail of whatsapp mij gerust bij vragen

Telefoonnummer: 06 – 233 09 339

E-mailadres: info@inmemoriamuitvaarten.nl

' Pas goed op jezelf en op elkaar! '

Monique Houtzager

Als je dit een interessant artikel vindt, deel mijn blog dan gerust.