Corona en de gevolgen voor uitvaarten

Gevolgen van het coronavirus voor uitvaarten

Wat te doen bij overlijden nu de corona maatregelen van toepassing zijn?

De afgelopen maanden zijn er vergaande maatregelen getroffen door de overheid om besmetting met Covid-19 te vertragen. Deze hebben ook grote gevolgen voor condoleances en uitvaartplechtigheden.  Wij zijn verplicht om aan deze regels gehoor te geven en wij hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet. Inclusief aanvullende alternatieven. In Memoriam Uitvaarten blijft vanzelfsprekend 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar bij overlijden. Onze service blijft ongewijzigd. Samen met u organiseert Monique Houtzager een persoonlijk en waardig afscheid van uw overleden dierbare. Een intiem afscheid kan ook groots zijn. Zij denkt met u mee, neemt veel zorgen uit uw handen, informeert u van moment tot moment en verzorgt de uitvaart conform de richtlijnen van RIVM, BGNU branchevereniging, de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) en de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Dit blog wordt steeds aangepast met de laatste informatie.

Wat verandert er nu ten aanzien van de uitvaartzorg?

Tijdens het meldingsgesprek - de telefonische melding van overlijden - wordt u een aantal extra vragen gesteld met betrekking tot uw gezondheid en de gezondheid van uw naasten (huisgenoten).

Door middel van het in acht nemen van de hygiënemaatregelen en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen kan de eindverzorging van een overledene door overledenen verzorgers en het overbrengen door overledenen vervoerders naar een uitvaartcentrum gewoon plaatsvinden.  Gevraagd wordt minimaal 1,5 meter afstand te houden van de uitvaartmedewerkers.

De overledene mag zowel thuis als in een uitvaartcentrum worden opgebaard. Bij een thuisopbaring kan er desgewenst - indien voorradig - een glasplaat op de uitvaartkist worden geplaatst. Uit onderzoek bij coronavirussen in het algemeen blijkt dat de overleving van het virus na overlijden kort is, maar door o.a. koeling kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden op het lichaam aanwezig zijn.  

De uitvaart wordt eventueel telefonisch met u besproken of door middel van een videogesprek of skype. 

Afscheidsplechtigheden beperkt tot maximaal 30 personen

Voor de uitvaartbranche is een uitzondering gemaakt ten aanzien van het verbod op bijeenkomsten, maar wel met een beperking. Volgens de op dit moment geldende richtlijnen van het RIVM mag het gezelschap niet groter zijn dan 30 personen inclusief personeelsleden (vanaf 1 juli geldt maximaal 100 personen). Een intiem afscheid in een aula van een uitvaartlocatie - of in een kerk - kan ook groots zijn en veel steun geven. Bij een klein gezelschap kan ook gedacht worden aan een afscheidsceremonie in eigen tuin of een (huiskamer)herdenkingsconcert. Door middel van foto's kunnen er herinneringen worden opgehaald en (klein)kinderen kunnen tijdens de muziek bijvoorbeeld tekeningen maken en/of stickers plakken op de kist van opa of oma. In deze tijd bied ook de 'buitenaula', waar een aantal uitvaartlocaties over beschikken, een mooie uitkomst.

Ongeacht de vorm van het afscheid blijft te allen tijde de maatregel van minimaal 1,5 meter afstand van elkaar van kracht (dit geldt niet voor huisgenoten).

Deze beperkingsmaatregelen gelden ook voor rouwbezoek in een uitvaartcentrum.

Geen condoleances

Er worden geen handen geschud. Er is geen condoleance na een afscheidsceremonie.  Er worden ook geen condoleanceregisters gebruikt om besmettingsgevaar zoveel mogelijk te voorkomen. En er mag geen catering worden aangeboden op locatie (dit geldt tot 1 juni 2020). In plaats van een condoleance met bijvoorbeeld koffie en broodjes of een borrel kan ik 'coffee to go' of 'lunch to go' regelen. Naasten komen soms van ver.

In plaats van een condoleance vindt nu regelmatig spontaan een erehaag plaats in de eigen straat als de rouwstoet vanuit het huis van de overledene vertrekt of op de route naar de uitvaartlocatie. De erehaag is toegestaan mits ze uit maximaal 100 personen bestaat en de onderlinge afstand 1,5 meter bedraagt. Zo kunnen er toch meer dan 30 personen  een stukje deelnemen aan het afscheid. Ook kunnen wij een 'drive-through' organiseren. De kist met uw overleden dierbare wordt dan opgesteld op een mooie plek bij de uitvaartlocatie en genodigden rijden vervolgens in hun auto langs uw dierbare voor een laatste (bloemen)groet.  In Amerika is dit sinds 2014 al een gebruik.

Voor naasten en betrokkenen die door het opgelegde maximale aantal personen niet aanwezig kunnen zijn bij de afscheidsceremonie van een dierbare, kan er een fotopresentatie of video gemaakt worden door een uitvaartfoto- of videograaf. Ook kan op iedere locatie (zelfs vanuit de huiskamer) gekozen worden voor een 'livestream'. Hierdoor is het voor naasten mogelijk is - door middel van een link en een wachtwoord - de ceremonie online live te volgen. Er kan bijvoorbeeld een moment worden ingebouwd waarop iedereen thuis een kaars brandt, zodat iedereen daadwerkelijk deelnemer is en ingesproken videoboodschappen kunnen worden getoond.

Er kan vanzelfsprekend gebruik worden gemaakt van het online 'In Memoriam condoleanceregister' om op die manier steun en troost te kunnen geven en ontvangen.

Op een later moment, na de crisis, kan een passende bijeenkomst worden georganiseerd. Dit kan een herdenkingsbijeenkomst zijn met - indien sprake is van een crematie - een gezamenlijke asverstrooiing op het terrein van het crematorium of een eigen gekozen plek, gevolgd door een samenzijn om herinneringen met elkaar te delen zoals je anders een nazit of condoleance hebt. In landen als Groot-Brittannië, Zwitserland en in de Verenigde Staten is het sowieso al gebruikelijk om later een herdenking - of levensviering - te houden. Ook kan gedacht worden aan een ceremoniële asverstrooiing vanaf een schip, een bloemlegging of het planten van een boom. Wij denken graag met u mee wat voor uw geliefde passend is.

Als er naasten 2 weken in quarantaine zijn gesteld, kan de uitvaart - die normaliter conform de Wet op de Lijkbezorging in Nederland binnen 6 werkdagen moet plaatsvinden - worden uitgesteld tot na de quarantaine periode. Uitstel is in principe mogelijk bij specifieke omstandigheden, zoals deze, tot 2-3 weken na het overlijden. Hierdoor hebben nabestaanden de mogelijkheid om bij de uitvaart aanwezig te zijn. Wij kunnen een verzoek tot uitstel van de uitvaart indienen bij de gemeente van overlijden. Door middel van enerzijds een ‘verklaring van geen bezwaar’ van de GGD volgt er dan tevens een ‘verlof tot lijkbezorging buiten termijn’ van de burgemeester.”

Landelijk informatienummer

Vanuit de overheid is er een landelijk informatienummer geopend voor vragen over het coronavirus; T 0800-1351. En het RIVM heeft een site geopend voor vragen en antwoorden. Ook kunt u de website van de BGNU raadplegen voor nadere informatie.

Bel, mail of whatsapp ons gerust bij vragen

Telefoonnummer: 06 – 233 09 339

E-mailadres: info@inmemoriamuitvaarten.nl

' Pas goed op jezelf en op elkaar! '

Monique Houtzager

Als je dit een interessant artikel vindt, deel mijn blog dan gerust.