‘In memoriam’ komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘herinnering’. Het is een term die gebruikt wordt om een bespiegelende tekst in gedrukte of gesproken vorm aan te duiden, die na iemands overlijden vaak met enige melancholie gedenkwaardige aspecten van zijn of haar leven aanhaalt.
In november 2016 overleed op 48-jarige leeftijd een van mijn beste vriendinnen Sabine. Tijdens het afscheid in de namiddag droeg ik haar ‘in memoriam’ op in haar favoriete restaurant aan het water. Buiten brandden de vuurkorven, waar ze zo van hield. Ik baseerde mij op de vele persoonlijke en intense gesprekken die we in de weken voor haar overlijden hebben gevoerd. Het waren gesprekken die haar hielpen blij te zijn met haar leven. Tegelijkertijd hielp het mij in mijn verdriet om afscheid van haar te moeten nemen. Rondom de dood komt er veel diepgang naar boven. Dat spreekt mij zeer aan. Tijdens de voordracht op de dag van haar afscheid voelde ik hoe goed deze rol mij past. Het afscheid van Sabine deed mij beseffen hoe belangrijk het werk van uitvaartbegeleider is. Dit inspireerde mij tot omscholing – van voorlichter en eventmanager bij een grote uitvaartorganisatie – naar uitvaartbegeleider. Mijn ‘vlieguren’ binnen mijn nieuwe professie maakte ik de eerste jaren bij mijn toenmalige werkgever. Ik wilde veel persoonlijker werken en dat was daar niet mogelijk. Op 1 januari 2019 richtte ik als zelfstandige In Memoriam Uitvaarten op. Betrokkenheid, warmte, meedenken, doortastendheid en mijn natuurlijke rust wordt vaak genoemd in reviews die ik krijg van nabestaanden.
Ondertussen is In Memoriam Uitvaarten gegroeid naar een team van 3 ervaren uitvaartbegeleiders. Monique Houtzager, Angelique Schildt–Gooijer en Jeannette van der Lecq werken aan een gedeelde missie: nabestaanden helpen bij het maken van keuzes, de weg te wijzen en te voorzien van inspiratie, zodat het afscheid een prachtige en dierbare herinnering wordt en blijft.
“In ons werk als uitvaartbegeleider hebben wij onze bestemming gevonden. Onze behoefte aan zingeving en spiritualiteit, onze liefde voor mensen en ons gevoel voor symboliek. Wij maken een uitvaart graag bijzonder en passend bij de overledene en nabestaanden. Dit doen wij door te denken in mogelijkheden. Wij zijn heel trots op het ‘Keurmerk Persoonlijke Uitvaart’. Dat krijg je alleen met aanhoudende goede reviews, die door een onafhankelijke organisatie verzameld worden. Daar hebben wij geen invloed op. Een kroon op ons werk.”
Bij veel volkeren is de olifant het symbool van kracht, wijsheid en diepe verbondenheid. Daarnaast is de olifant een van de weinige dieren die hetzelfde rouwgedrag vertoont als mensen. Ook zij rouwen om hun doden en begraven hun doden door ze liefdevol met bladeren te bedekken. Ze troosten elkaar én op de plek waar een soortgenoot sterft, zullen ze áltijd even stil staan en elkaar weer troosten. Juist daarom dragen wij de olifant met trots in ons beeldmerk.
Wij werken als team aan onze gedeelde missie: ‘nabestaanden helpen bij het maken van keuzes, de weg te wijzen en te voorzien van inspiratie, zodat het afscheid een prachtige en dierbare herinnering wordt en blijft’. In ons werk hebben wij onze bestemming gevonden: onze behoefte aan zingeving en spiritualiteit, onze liefde voor mensen en ons gevoel voor symboliek. Wij maken een uitvaart graag bijzonder en passend bij de overledene en nabestaanden. Als wij na afloop van een uitvaart terugkrijgen dat het afscheid precies is gegaan zoals de overledene het gewild zou hebben, zijn wij daar elke keer weer trots op.
Monique, Angelique en Jeannette