In Memoriam Uitvaarten

Bloemenband in plaats van dure rouwstukken

De behoeften van mensen ten aanzien van uitvaarten veranderen. Koffie met cake is al lang niet meer gangbaar tijdens een uitvaart. In mijn werk als uitvaartbegeleider maak ik ook steeds vaker mee dat nabestaanden een alternatief zoeken voor de traditionele rouwstukken. Soms heeft dat met smaak te maken, maar soms ook vindt men het zonde van het geld en zoekt men naar een andere uiting om een geliefde symbolisch nog een keer te omhelzen. Kunstenares Jantine Kraaijeveld speelt hier op in en komt met een nieuw praktisch en creatief product op de markt: de Bloemenband.

Inspiratie Uitvaart Bloemenband
Bloemenband

Iedere bloemenband is uniek

De Bloemenband is een stoffen band om een uitvaartkist of -mand heen. Dit kan in verschillende modellen en kleuren en in een gewenste natuurlijke stof: linnen, katoen of jute. De keuze van de bloemen bepaalt de grootte van de lussen voor de bloemenstelen. Iedere bloemenband wordt, in samenwerking met een maatschappelijk verantwoord naaiatelier in Amsterdam, binnen drie dagen op maat gemaakt en is uniek. Zo kan de band én de soort en kleur bloemen gekozen worden die helemaal past bij de overledene. De bloemenband is er vanaf € 240,00.

Troostrijk bloemenritueel

Nabestaanden (en belangstellenden) kunnen de bloemen (ca. 150-200) – uit eigen tuin, van de markt of een favoriete bloemenzaak – vóór of tijdens de afscheidsceremonie zelf met elkaar in de bloemenband steken. Zo ontstaat er een troostrijk en onvergetelijk bloemenritueel tijdens het afscheid van een geliefde met een beeldschoon resultaat.

© Monique Houtzager