In Memoriam Uitvaarten

Asverstrooiing of Urn Begraven?

Kun je de as van een geliefde verstrooien op een zelfgekozen plek?

Een maand na de uitvaart kan door de naasten, op afspraak, de asbus worden opgehaald in het crematorium. In Nederland is deze periode in de wet vastgelegd omdat de as beschikbaar moet zijn voor justitieel onderzoek, maar zeker ook om nabestaanden de tijd te geven om een weloverwogen keuze te maken voor de asbestemming van hun overleden dierbare. De vraag die wij vaak krijgen is: “Kunnen wij de as verstrooien waar wij willen?”

Asverstrooiing Urn begraven

Asbestemming

Er zijn vele bijzondere bestemmingen voor de as van uw overleden dierbare. Zo kan het een mooi plekje thuis krijgen, bijvoorbeeld in een urn of verwerkt in een kunstwerk. Maar u kunt (een deel van) de as ook laten verwerken in bijvoorbeeld een sieraad, zelfs in een schilderij of tatoeage. Of u kunt de as (laten) uitstrooien. Er kan gekozen worden voor het uitstrooien van de as op het strooiveld van het crematorium. Dit kan met of zonder aanwezigheid van naasten. Ook kunt u kiezen voor asverstrooiing vanuit een vliegtuig of vanaf een schip over water (zee of meer). Als u ervoor kiest de as zelf te verstrooien, dan zijn er wel wat regels waar rekening mee moet worden gehouden.

De urn begraven of de urn bijzetten

Een urn kan tevens worden geplaatst in een urnengalerij van het crematorium of begraven worden in een urnenkelder. Om tegemoet te komen aan de wens van veel nabestaanden om bijvoorbeeld een echtpaar – waarvan de ene partner begraven wil worden en de andere partner gecremeerd – kan de urn worden bijgeplaatst in een graf.

Regels voor asverstrooiing

Je mag in Nederland op veel plekken zelf as uitstrooien. Bijvoorbeeld op open zee en op veel plekken op het land. Gemeenten stellen hier regels voor op. Ga dus vooraf altijd even bij de gemeente na wat wel of niet mag; dit verschilt ook per gemeente. In bijvoorbeeld een bos of rivier moet er akkoord zijn van Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. Als u de as wilt verstrooien op particulier grondgebied, dan is er toestemming nodig van de eigenaar.

De asbus of urn begraven in eigen tuin

De as mag ook in eigen tuin worden verstrooid of begraven. Houd er bij begraven rekening mee dat de asbus (zo ontvangt u de as van het crematorium) of urn (deze kunt u kopen in een -online- uitvaartwinkel) dan in zijn geheel begraven moet worden en de as niet los in de urn mag, deze moet gesloten in een asbus of ashoes zitten. Hierop staan namelijk de naam van de overledene en een  crematoriumnummer. Die gegevens moeten twintig jaar lang leesbaar blijven. Mochten nieuwe bewoners de urn vinden in de tuin,  dan kunnen ze deze bij het crematorium afgeven.

As uitstrooien in het buitenland

U kunt ervoor kiezen de as te verstrooien in het buitenland. Het is wel aan te raden om, indien u per vliegtuig reist, bij de betreffende vliegvaartmaatschappij na te gaan of en hoe u de urn mee mag nemen. Voeg daarnaast voor de zekerheid een Engelstalige verklaring van het overlijden en de crematie bij de urn om problemen in het buitenland te voorkomen. De regels omtrent as uitstrooien verschillen per land. Vraag voor de zekerheid daarom om toestemming bij de ambassade van het betreffende land.

Voor meer informatie over asverstrooiing, neem gerust contact met ons op.

© Monique Houtzager